augusztus 15, 2014

Kérdések-válaszok a Munkáról

Találtam egy fordítást, amit pár hónapja készítettem a www.thework.com oldalról a gyakran ismételt kérdések menüpontból. Azért is fordítottam le, mert hasznosnak éreztem olyanok számára, akik nem biztosak benne, hogy mire jó ez az egész önvizsgálat és akikben sok kérdés merül fel. Azt bátram állíthatom, hogy sokan átmegyünk ezeken a kérdéseken, természetesen merülnek fel és bízom benne, hogy az alábbi fordítás segít tisztázni néhány dolgot. :-)Gyakran ismételt kérdések


1. Nagyon nehéz másokat megítélnem. Tudom, hogy a probléma bennem van. Miért nem írhatok magamról munkalapot?
Ha meg akarod ismerni önmagad, írj valaki másról. Használd a Munkát arra, hogy kifelé ítélkezel és így megláthatod, hogy minden rajtad kívül álló dolog, csupán a gondolkodásod közvetlen kivetülése. Valójában minden rólad szól. A legtöbben évek óta kritizáljuk és elítéljük magunkat és mégsem oldottunk meg vele semmit. Amikor megítélsz valaki mást, megvizsgálod az ítéleteidet és megfordítod azokat, az egy rövid út az önfelismeréshez és a megértéshez.
Rendkívül nehéz megítélni saját magadat. Néhányan nagyon sok energiát fektetünk az azonosulásainkba; az elképzeléseink saját magunkról – hogyan kellene kinéznünk, mit kellene éreznünk, mit kéne, vagy nem kéne csinálnunk  - annyira erősek, hogy talán nem tudjuk őszintén megválaszolni a négy kérdést és megtalálni a megfordításokat. Ha új számodra a Munka folyamata és úgy érzed mindenképpen magadat kell megítélned, hívd az ingyenes Work helpline-t (csak angolul tudóknak) vagy kérj meg egy tapasztalt facilitátort, hogy segítsen végigmenni az ítélőlapodon. (ha nem beszélsz angolul, jó ha tudod, hogy Mo-on nincs Katie által hivatalosan képzett facilitátor, azonban vagyunk egy páran, aki foglalkozunk vele, eldöntheted hogy van -e valaki szimpatikus számodra, és ha velem nem szeretnéd, ajánlom, hogy nézz körül a http://onmunka.blogspot.com oldalon)

2. Muszáj leírnom az ítéleteimet? Nem lehet csak fejben feltenni a négy kérdést és megfordítani, amikor problémám van?
Az elmének az a dolga, hogy igaza legyen és olyan gyorsan képes igazolni magát, mint a villám. Állítsd meg a gondolkodásod azon részét, ami az összes félelmedet, dühödet, szomorúságodat és ellenállásodat okozza úgy, hogy leírod egy papírra a gondolataidat. Ha egyszer az elme megállt, azáltal, hogy papírra vetetted, sokkal könnyebb az önvizsgálat. Majd végül a Munka automatikusan elkezd visszacsinálni téged, írás nélkül. 

3. Mi van akkor, ha nincsen problémám az emberekkel. Írhatok dolgokról is, mint például a testem?
Igen. Bármilyen dologgal elvégezheted a Munkát, ami stresszt okoz. Ahogy egyre jártasabb leszel a négy kérdésben és a megfordításokban, megítélhetsz olyan dolgokat is, mint a tested, valamilyen betegség, karrier vagy akár Isten. Ilyenkor, ha megfordítod az állítást, a megítélt dolog helyére egyszerűen helyettesítsd be „a gondolkodásom” kifejezést.
Például: „A testemnek erősnek, egészségesnek és rugalmasnak kellene lennie” úgy alakul át, hogy „A gondolkodásomnak erősnek, egészségesnek és rugalmasnak kellene lennie.”

Nem ezt akarod igazából – egy egészséges, kiegyensúlyozott elmét? Lehet probléma egy beteg test, vagy a problémát a gondolataid okozzák, amiket a testről hiszel? Vizsgáld meg. Hagyd, hogy az orvosod gondoskodjon a testedről, miközben te gondoskodsz az elmédről. Van egy barátom, aki nem tudja mozgatni a testét, mégis imádja az életet. A szabadsághoz nem szükséges egészséges test. Szabadítsd fel az elmédet.

4. Katie, azt mondtad korábban, hogy te a valóság szerelmese vagy. Mi a helyzet a háborúkkal, az erőszakkal és az összes szörnyűséggel a világban? Te elnézed ezeket?
Épp az ellenkezője. Észreveszem, hogy ha azt gondolom, hogy ezeknek nem kéne léteznie, miközben léteznek, akkor szenvedek. Abba tudom hagyni a háborút magammal? Abba tudom hagyni önmagam és mások erőszakolását a sértő gondolataimmal és tetteimmel? Máskülönben pont azt folytatom magammal szemben, amit meg akarok szüntetni a világban. Azzal kezdem, hogy véget vetek a saját szenvedésemnek, az önmagammal vívott háborúnak. Ez egy életre szóló munka.

5. Akkor tehát azt mondod, hogy csakúgy el kéne fogadnom a valóságot, ahogy van és nem kéne vitatkoznom semmivel? Így van?
A Munka nem mondja meg, hogy bárkinek bármit kellene vagy nem kellene csinálnia. Csak  kérdéseket teszünk fel: Mi a következménye annak, ha vitába szállok a valósággal? Hogyan érzem magam tőle? 
Ez a Munka feltárja az okát és a következményét annak, ha fájdalmas gondolatokhoz ragaszkodunk és ebben az önvizsgálatban szabadságra találunk. Egyszerűen azt mondani, hogy nem kéne vitatkoznunk a valósággal, csak egy újabb történetet, egy filozófiát vagy vallást adna nekünk. Ezek pedig sohasem működtek.

6. Nem hiszek Istenben. Így is hasznomra válhat a Munka?
Igen. Ateisták, agnosztikusok (filozófiai irányzat), Keresztények, Zsidók, Muszlimok, Buddhisták, Hinduk, pogányok – egy dolog közös bennünk: Boldogságra és békére vágyunk. Ha belefáradtál a szenvedésbe, arra hívlak meg, hogy csináld meg a Munkát.

7. Van rá mód, hogy mélyebbre menjek a Munkával?
Gyakran mondogatom, hogy ha valóban szabad akarsz lenni, fogyaszd el a Munkát reggelire. Legyen ez az ebéded. Legyen a vacsorád. Minél többet csinálod az önvizsgálatot, az önvizsgálat annál inkább visszacsinál téged. Néhány ember jobban szereti a Munkát egy szervezett program keretében csinálni, ezért ajánlom fel a School nevű programot, egy mély, életreszóló változásokkal teli utazást önmagadon keresztül, különleges támogató rendszerrel és utókezeléssel együtt.

8. Értem a Munkát intellektuálisan, de nem érzek semmit, hogy változna, amikor csinálom. Mit csinálok rosszul?
Ha felületesen, a gondolkodó elmével válaszolod meg a kérdéseket, akkor a folyamat eltávolodottság érzést hagy benned. Próbáld meg feltenni a kérdéseket és mélyebbre menni. Lehet, hogy néhányszor újra fel kell tenned magadnak a kérdést, hogy az elme fókuszban maradjon, de gyakorlással eléred, hogy lassan felbukkan a válasz. Amikor a válasz belülről jön, akkor a felismerések és változások természetesen követik azt.

9. Mindig megfordítom magamban az ítéleteimet, valahányszor észreveszem őket, de valahogy nem történik más, csak depressziós és zavarodott leszek tőle. Mitől van ez?
Ha egyszerűen csak megfordítod a gondolatokat, az intellektuális szinten tartja a folyamatot és nem túl hasznos. A felhívás arra szól, hogy menj mélyebbre, túl az értelmező elmén. A kérdések olyanok, mint egy vizsgálati eszköz, amik az elmébe hatolva, mélyebb bölcsességet hoznak a felszínre. Először tedd fel a kérdést és várj. Csak azután csináld meg a megfordításokat, miután a válaszok felbukkantak. A gondolkodó elme és a mélyebben lévő elme (én szívnek hívom) találkozik, ezután a megfordításokat igazi felismerésként fogod érzékelni.

10. Mindig létezik megfordítás? Mi van, ha nehezemre esik találni akár egyet is?
Fordítsd meg az állítást az ellentétére, önmagadra és a másikra. Néha ennél többet is fogsz találni, néha kevesebbet. Amikor nem személyt, hanem egy dolgot ítélsz meg, mondjuk a testedet, fordítsd meg az ítéletet az ellenkezőjére , illetve arra is, hogy  „A gondolkodásom..” vagy „A gondolataim..” – például, „A testem egészségtelen.” megfordítva így néz ki; „A gondolkodásom egészségtelen (a testemről).” Találj legalább három példát, ha lehetséges minden megfordításra, ahol az legalább annyira vagy még igazabb lehet, mint az eredeti állítás.

11. A Munka nekem nem működik. Miért nem?
Abban a pillanatban, amikor nem őszintén a kérdésre válaszolsz, hanem elkezded igazolni és védeni az állítást, amin dolgozol, a Munka nem működik tovább. Ebben a pillanatban azt a reménytelen módszert használod, amit az emberi elme létezésének kezdete óta használnak az emberek. Amikor elkezdesz igazolni, védeni az álláspontodat vagy belegabalyodsz egy történetbe, egyszerűen csak vedd észre mi történik, majd térj vissza az önvizsgálathoz. Az elme harca önmagával szemben, ez a régi út. Ha nem tudod abbahagyni a háborút magadban, akkor nem tudod megállítani magadon kívül sem. Isten hozott az új úton. Isten hozott a békében.

12. Próbáltam olyan terapeutát találni a lakóhelyemhez közel, aki Byron Katie-hez hasonlóan gondolkodik. Hogyan találhatok ilyen embert?
Ha tudsz angolul látogasd meg a http://thework.com honlapot, klikkelj a hivatalos facilitátorok menüpontra.
Néhányan közülük képzett terapeuták, pszichológusok, pszichiáterek és más egészséggel foglalkozó emberek, és kiváló facilitátorai a Munkának, személyesen Byron Katie által képezve. Elérhetőek telefonon, e-mailen, skype-on és privát ülések alkalmával. Mi, a BKI-nál a Te szolgálatodra vagyunk. Ha van tapasztalatod velük kapcsolatban, írd meg ajánlásod, panaszod vagy tapasztalatod a certification@gmail.com e-mail címre. A szabadságod, egészséged és boldogságod a mi ügyünk is.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése