február 14, 2014

A videójátékokról - videó

Ha elfogadom, ami van, meg kell engednem a gyereknek, hogy bármilyen erőszakos videójátékkal játszon vagy ketrecharcot nézzen a Tv-ben?

Bár nem vagyok szülő, de nagyon megérintett ez a videó, mert azt mutatja nekem, hogy milyen tisztán, nyugodtan tudunk kommunikálni, ha megkérdőjelezzük a félelmeinket és ezáltal valóban őszinték tudunk lenni önmagunkhoz és így a szeretteinkhez is.
A szülő-gyermek kapcsolatban az elfogadásból származó, őszinte kérés sosem talál süket fülekre, míg egy tiltás, szinte mindig ellenállást vált ki és eltávolít.
A videó:
A tiltást nekem úgy értelmezi az elme, hogy én megtehetem, hogy megmondjam, mit csinálj, mert jobban tudom, mint te. Sokszor valóban ez a hit van mögötte. Mert jót akarok és szeretlek. Ezt senki sem vonja kétségbe, azonban az egészbe egy félelem vegyül, ami abból a beszűkült nézőpontból táplálkozik, hogy a félelmeimet keverem a valósággal, elhiszem, hogy azok be fognak következni.
Ebből a stresszből tisztán kommunikálni lehetetlennek bizonyul. Pedig a gyerek is őszinteségre és egyenlő bánásmódra vágyik, ami nem zárja ki, hogy ha úgy gondolom, valami nem tesz jót neki, felhívjam erre a figyelmét.

Emlékszem, mennyire zokon vettem mindent, amit tiltásnak éltem meg, honnan tudtam volna, hogyan érthettem volna meg, hogy szeretet, féltés és törődés van mögöttük? A szüleim pedig honnan tudhatták volna, hogyan kell úgy kommunikálni, hogy abban nincs stressz, hiszem senki nem tanította nekik. Nem tudták végiggondolni, mi a bajuk, mit akarnak őszintén, nem tudták, hogy joguk van kérni, hogy valamit máshogy csináljak. Az önismeret hiánya és a gondolatok tudattalan követése, azokkal való azonosulás, ráteszi a bélyegét minden kapcsolatra, mit sem sejtve az egész folyamatról.

Szerencsére soha sem késő, mindig el lehet kezdeni, sőt csak most lehet elkezdeni és bármilyen kapcsolat rendbe tud jönni önvizsgálattal.
"Egy jó kapcsolathoz elég egy ember, aki tisztában van önmagával." mondja Katie. Ez nem azt jelenti, hogy mindenáron meg kell javítanom a kapcsolatot. Ha tisztában vagyok azzal, mit szeretnék, mi van bennem, akkor békésen tudom kezdeményezni akár egy helyzet megváltoztatását, egy kapcsolatból való kilépést.
Az elme értelmez, ez a dolga, ez nem személyes, észre lehet venni és megkérdőjelezni a magyarázatait. A félelem mentes békét például gyakran úgy értelmezi, hogy akkor bambán bájologva mindenre igent mondunk majd, mindent elnézünk, megengedünk. Egyáltalán nem erről van szó, és ez a videó egy csodás példa erre.

2 megjegyzés: